Voidaanko kaikenlaisia putkia sukittaa?

- Sukitus sopii kaikille viemärimateriaaleille. Mutta, jos putkisto on todella huonossa kunnossa, niin edes sukitus ei pelasta sitä. Siinä tapauksessa koko putkisto on uusittava perinteisin menetelmin. Siksi on tärkeä kuvauttaa ja tehdä kuntotarkastus ajoissa!

- Sukitus ei myöskään sovi liian pieniin tai liian suuriin putkiin, vaan putken halkaisijan on oltava vähintään 50mm ja enintään 300mm.

Mistä tiedän, että putkissani on jotain vikaa?

- Varmoja merkkejä ovat, jos vesi ei vedä kunnolla tai se pulputtaa. Se on merkki tukoksesta, jonka syy on paras selvittää mahdollisimman nopeasti.

- Joskus putkisto on siitä kavala, ettei se anna mitään merkkejä ongelmista, mutta siitä huolimatta alla kytee pommi. Näin saattaa olla erityisesti vanhojen putkien kohdalla. Molemmissa edellä mainituissa tapauksissa kuvantaminen ja kuntotarkistus varmistaa tilanteen ja tuo mielenrauhaa. Sekä mahdollisesti pelastaa suuremmilta ongelmilta.

Kauanko viemäristön sukitus kestää?

- Omakotitaloissa asunnon koosta riippuen muutamasta päivästä viikkoon. Kerrostaloasunnoissa yleensä muutaman päivän.

Saako sukituksesta kotitalousvähennystä?

- Vähennys on enintään 2400 euroa henkilöä kohden vuodessa. Mikäli taloudessa on kaksi henkilöä, kotitalousvähennys on siinä tapauksessa 4800 euroa.

Onko sukitus varmasti turvallinen ja kestävä?

- On. Vaikka Suomessa sukitus on yleistynyt kunnolla vasta viimeisen vuosikymmenen aikana, niin esimerkiksi Saksassa tekniikka on ollut käytössä jo 1980-luvulta saakka.

Vastaako sukitettu uutta putkea?

- Kyllä. Sukitettu putkisto on saumaton, sileä ja kestävä. Sille on luvattu 50 vuoden käyttöikä. Myös jotkut vakuutusyhtiöt mieltävät sukitetut putket uusiksi.

Onko sukitus sama kuin pinnoitus?

- Ei. Pinnoituksessa putkeen ruiskutetaan pinnoite, joka paikkaa pienet halkeamat sekä suojaa putkea halkeamiselta. Se ei kuitenkaan esimerkiksi täytä reikiä. Pinnoitteen elinkaari on myös lyhyt, sillä putket saatetaan joutua uusia jo 10 vuoden jälkeen.